Virtuele Machines

Computer with one operating system

1 fysieke computer met
1 besturingssysteem en
applicaties
 
Virtual Machines on one computer

1 fysieke computer met
2 Virtuele Machines (computers)
met ieder hun eigen applicaties

Virtualiseren reduceert de Total Cost of Ownership (TCO)

Vrijwel iedere computer gebruikt maar een klein percentage van zijn totale (processor en geheugen) capaciteit. Door slim gebruik te maken van deze “overcapaciteit” kan een en dezelfde machine meerdere fysieke machines nabootsen. Deze techniek heet “virtualiseren”. Het grote voordeel is dat met minder hardware hetzelfde bereikt kan worden. Hierdoor wordt bespaart op de Total Cost of Ownership (TCO), waaronder: levensduur, ruimte (in het datacenter bijvoorbeeld), energie, onderhoud, beheer en dergelijke.


Het maakt voor het systeem niet uit welke besturingssystemen u gebruikt. En het aantal “Virtuele Machines” wordt alleen beperkt door de hoeveelheid processoren en geheugen in het systeem. Het kunnen één of twee Virtuele Machines zijn, maar ook 100 of meer.


Een ander groot voordeel is dat het hiermee eenvoudig is een Virtuele Machine te verplaatsen (migreren) naar een andere (bijvoorbeeld nieuwe) server zonder daarna ook maar iets te hoeven installeren of updaten. Het is zelfs mogelijk dit te doen terwijl de machine nog aanstaat (live migratie)! Dit maakt het eenvoudig om down-tijd te beperken en reparatie te vereenvoudigen.